A/B Høje Hasseris Andelsboligfor.

AFKALKNING


Sådan klarer du kalken på badeværelset.

Selv et spritnyt badeværelse kan på kort tid komme til at se kedeligt ud, hvis du ikke tager kampen op mod kalken. Men du behøver ikke at ty til stærke rengøringsmidler. Kalk på håndvask, toilet og brusekabine kan fjernes med helt almindelig husholdningseddike eller citronsyre.

Her kan du læse om kalk på fliser >

Nedenfor kan du læse om afkalkning af bruser og vandhane:
Afkalkning af din bruser og vandhane

Handy Husmor fortæller:

Når du skal i gang med din afkalkning kan du lige så godt tage det hele i ét hug, så har du kun hørmen af eddike én gang.

Du starter med at købe en flaske brun lagereddike – det er ligeså effektivt som det transparente, men langt billigere.

Så er du klar til at gå i gang – gør det en aften inden sengetid pga eddike lugten.

Hvis der ikke kommer meget vand ud af din vandhane eller bruserhoved, så er det helt sikkert tid til afkalkning, og du skruer perlatoren (det lille hoved for enden) af vandhanen med en papegøjetang, da det nok er umuligt med fingrene pga af kalken. Du skal lige have en karklud imellem tang og vandhane så du ikke sætter mærker.

Hvis du ikke har sådan én må du låne én af naboen.

Skru forsigtigt perlatoren af vandhanen, hvis der ligger en masse ‘fnuller’ i risten, er det skidt fra vandet f.eks gammelt rust fra rørene som risten har opfanget. Derudover er den nok ret tilkalket, det er det grå/hvide der sidder.

Tag en lille beholder og smid perlatoren derned og hæld eddike over.

Du skruer dit brusehoved af og sætter ned i samme beholder, hæld eddike i indtil det dækker alle brusehullerne.

Tag noget toilet papir og vikl rundt om din vandhane (blandingsbatteri) der hvor der er kalk og steder der er svære at rengøre, f.eks der hvor blandingsbatteri og vask mødes – hæld eddike over toilet papiret.

Næste dag fjernes toiletpapir, og du finder din gamle aflagte tandbørste frem og bruger som skurebørste til at de steder der var kalk – opdag hvor dødnemt det ryger af.

Giv også perlatoren og brusehovedet en tur med tandbørsten, og skru dem på plads igen.
Så skulle skidtet gerne virke igen.

Der er ingen grund til at bruge dyre fancy produkter til at fjerne kalk – den brune lagereddike virker perfekt – også til afkalkning af elkedler, hæld eddike i og giv det et par opkog.

Se video om hvordan du gør: