A/B Høje Hasseris Andelsboligfor.

EMHÆTTE RENGØRING

Emhætte rengøring: Så ofte skal din emhætte gøres ren

Filtre skal rengøres jævnligt
En velfungerende emhætte kan redde meget madlugt og fedt fra at sætte sig i vægge og lofter. Men for at det mål kan opfyldes, bør filtrene i emhætten renses fra tid til anden.

– Det er vigtigt at rense filtrene en gang imellem. Hyppigheden afhænger selvfølgelig af, hvor ofte du steger, da der samler sig nogle små fedt- og smudspartikler fra stegeosen i filtrene. Jeg vasker mine fedtfiltre to til tre, måske fire, gange om året, siger Anne Grete Rasmussen, som er rengøringsekspert hos Bolius og står bag hjemmesiden FruGrøn.dk, til Ritzau Fokus.

Når filtrene skal rengøres, er den nemmeste løsning at sætte dem i opvaskemaskinen, men her skal man ifølge eksperterne have én ting for øje, inden man tænder maskinen:
– Man skal være opmærksom på, at saltet i opvaskemaskinen kan misfarve filtrene, hvis det er af stål eller aluminium. Til gengæld er det kun udseendet, det går ud over. Funktionaliteten forbliver det samme.

Har man ikke en opvaskemaskine, kan filtrene også vaskes i hånden. Det kan gøres ved hjælp af lunkent vand, opvaskemiddel og en opvaskebørste.
Grundlæggende findes der 2 typer emhætter/emfang:

1. Aftræksemhætten: Den mest anvendte type emhætte er aftræksemhætten, som har aftræk til en ydermur eller til en aftrækskanal til skorsten.

2. Emhætte med kulfilter: Har du ikke mulighed for at få aftræk til det fri, kan du installere en recirkulationsemhætte med et aktivt kulfilter, der optager madosens dufte.

Kulfiltre har en meget stor overflade, der optager de duftmolekyler, der kommer fra madosen. Emhætter med aktivt kulfilter bliver mere og mere almindelige, da de kan placeres alle steder i køkkenet.

Både aftræksemhætte og emhætte med kulfilter har et fedtfilter, der opsamler partikler fra mados, og det filter skal renses. Jo mere fedt, der er afsat i filteret, jo mindre bliver sugeevnen.
Sådan rengør du emhættens fedtfilter

Der findes 3 typer fedtfiltre:

1. Fedtfilter af aluminium: De fleste fedtfiltre er lavet af aluminium, og kan sagens tåle en tur i opvaskemaskinen, men vil blive misfarvede og/eller mørkere i farven, da overfladen angribes af de basiske opvaskemidler i processen.

2. Fedtfilter af stål: Denne type er noget tungere, men kan også sagtens tåle opvaskemaskinen.

3. Fedtfiltre af fibermateriale. Det kan være fleece (polyester) eller papir (cellulose). Nogle fiberfiltre skal kasseres, når de er fyldte med fedt, mens andre kan vaskes og genbruges.

Det er forskelligt, hvor ofte producenterne anbefaler, at du rengør din emhættes filter. Nogle skriver efter 15 ganges brug, andre skriver efter 30 – 40 ganges brug og andre igen hver anden måned.

Forbrugerstyrelsen anbefaler rengøring af fedtfilter 1 gang hver måned. Husk at tjekke, hvad der står i din emhættes brugsanvisning.

Sådan gør du

1. Fjern fedtfiltrene fra emhætten. Fedtfiltrene er opdelt i 2 eller 3 separate filtre, som nemt kan komme i opvaskemaskinen. De er ofte klipset fast med en magnet eller en lille wire.

2. Læg filtrene i opvaskemaskinen og vask dem på et normal program. Nogle fabrikanter skriver, at der ikke må komme porcelæn og metalredskaber i opvaskemaskinen sammen med fedtfilteret. Det kan nemlig give fedt på porcelæn, misfarvninger på metalgenstande og måske madrester i fedtfilteret.

3. Tør filteret godt. Lad det evt. ligge ved radiatoren.

4. Aftør emhætten. Først udvendigt og derefter indvendigt (fra det reneste til det mest beskidte) med en mikrofiberklud. Evt. opvredet i vand med håndopvaskemiddel.

5. Sæt fedtfiltrene på plads igen.

Se hvordan du rengør emhætten:

Hvis du ikke har opvaskemaskine
Hvis du ikke har en opvaskemaskine, kan du vaske fedtfiltrene med en opvaskebørste og varmt vand og håndopvaskemiddel. Tør det herefter grundigt. Læg det evt. ved radiatoren.

Hvis emhættens fedtfilter er MEGET beskidt
Hvis du ikke har fået rengjort fedtfilteret længe, og der sidder gammelt, fastbundet fedt, kan du lægge filtrene i blød i et grundrengøringsmiddel.

Bland et grundrengøringsmiddel sådan:

  • 2 dl opvaskemiddel
  • 2 spiseskefulde salmiakspiritus 8 % (husk udluftning!)
  • Brug ¼ af din blanding til 5 liter vand. Gem resten af din blanding til senere rengøring.