A/B Høje Hasseris Andelsboligfor.

INSEKTER/MYRER

Helt insektfri bliver sommeren nok ikke, og det ville også være trist, for insekter er vigtige nyttedyr. Alligevel kan de godt være irriterende, når de forstyrrer en hyggestund på terrassen, eller svirrer rundt i soveværelset om natten.
Nedenfor er 7 tips til en (næsten) insektfri sommer.

Og så er der jo også myrerne…
Hvordan slipper du for dem?
Der findes kun én måde at slippe helt af med myrerne.
Læs nedenfor hvilken måde, og hvad du ellers kan gøre for at bekæmpe myrer indenfor.

INSEKTER

Hos NETTO har vi sakset disse gode råd:

1. FJERN HVEPSENE MED DET SURE
Hvepse bliver tiltrukket af søde dufte, og kan omvendt ikke lide sure lugte. Så stil en skål med eddike på bordet, når I spiser, det holder hvepsene væk.

2. SÆT HVEPSEFÆLDER OP
Lok hvepse og andre generende insekter væk fra din yndlingsplet i haven ved at sætte en hvepsefælde op. Den lokker hvepsene til, og fanger dem. Du kan købe en hvepsefælde, eller du kan lave din egen:
Sådan laver du en hvepsefælde:

  • Skær en 1,5 liter sodavandsflaske over på midten.
  • Vend toppen om, og sæt den ned i flasken, så den virker som en tragt, der når ned i bunden af flasken.
  • Hæld lidt saft, juice eller sukkervand ned i flasken, som kan lokke insekter til. Insekterne bliver fanget i flasken, når de kravler ned gennem tragten og kan ikke finde ud igen.


TIP!
Finder du et hvepsebo, som generer, så kontakt en professionel skadedyrsbekæmper til at fjerne det.


3. FORSTØV INSEKTERNE VÆK
Når du sidder udenfor, og bliver generet af svirrende hvepse og bier, så sprøjt på dem med en forstøver med vand. Insekterne tror det er regnvejr, og flyver tilbage til deres bo.

4. FANG INSEKTER MED UV-LYS
En insektfanger med UV-lys er en perfekt og giftfri måde at slippe af med irriterende insekter på. UV-lyset lokker insekterne til, som får et elektrisk stød og dør, når de rammer det elektriske gitter, som omgiver UV-pæren. Du kan bruge den både inde og ude, men hvis den hænger indenfor, og vinduer og døre er åbne, risikerer du at lokke flere insekter ind.

5. INSEKTNET FOR DØRE OG VINDUER
Det er dejligt at have vinduer og døre åbne om sommeren, men desværre lukker det fluer, myg og andre insekter ind i huset. Hæng myggenet op foran de vinduer, som står åbne, eller køb færdige løsninger, som er nemme at montere.

6. SOV MED MYGGENET
Selvom du holder døre og vinduer lukket og går på myggejagt om aftenen, kan der sagtens snige sig et blodtørstigt insekt ind. Specielt i børneværelset er myggenet en enkel løsning, som sikrer at du undgår, at de små poder vågner op med kløende stik om morgenen, eller efter en god middagslur.

7. SEND INSEKTERNE PÅ HOTEL
Ja, det lyder mærkeligt, at løsningen på generende insekter er at give dem et sted at bo. Men bier, brumbasser og hvepse er også nyttedyr, som bestøver blomster, er mad for fugle, og skadedyrsbekæmpere over for f.eks. bladlus. Sæt insektbo op i haven, hvor de ikke generer dig, og så bestemmer du, hvor de skal bo. Det gør det nemmere at leve fredeligt sammen.

Myrer

De myrer, som kommer ind i huset, bor ofte i et myrebo, der ligger under betongulvet i boligen eller langs soklen udenfor. Hvis du vil være sikker på at slippe af med myrer i din bolig, er der kun én ting at gøre: Find myreboet og ødelæg det, hvis det er muligt, anbefaler Bolius’ fageksperter iflg. Jyllands-Posten.

Sådan bekæmper du myrer i din bolig

1. Find myreboet.

2. Hvis boet er i boligen under betongulvet: Du kan ikke ødelægge boet – med mindre du hugger betongulvet op. Forsøg i stedet at komme myrerne til livs med myrelokkedåser.

3. Hvis myreboet er andre steder i boligen: Læg myrepudder, der er godkendt til bekæmpelse af myrer og/eller krybende og kravlende insekter, så langt ind i boet du kan. Fjern evt. paneler, dørlister eller gulvbrædder for at komme langt nok ind.

4. Hvis boet er udendørs: Hvis boet er i jorden, kan du grave ned i boet og hælde kogende vand derned.

Sådan bekæmpes krybene i hjemmet >

Brug insektmiddel med langtidsvirkning mod myrer.

En anden mulighed mod myrer er insektmidler.

Vælg insektmidler, der er godkendt til bekæmpelse af myrer og/eller krybende og kravlende insekter. Det er vigtigt, at der på midlet står, at det har en vis langtidsvirkning. Langtidsvirkning betyder, at stoffet er virksomt i dage eller uger, efter at du har sprøjtet det ud.

Virkningens længde er afhængig af, hvilken overflade du har sprøjtet det på, f.eks. vil det næsten ikke have nogen langtidsvirkning på rå beton, så her kan insekterne gå hen over overfladen igen i løbet af dage. På glaserede fliser holder virkningen meget længere, måske uger.

Insektmiddel virker bedst i mørke
Er der meget sollys på den behandlede overflade, vil det nedbryde stoffet og virkningstiden nedsættets. Omvendt vil virkningen i mørke kunne vare længere.

Invasiv havemyre står på spring til at erobre Danmark >

Kan kaffe eller kanel stoppe myrer?

Ifølge gamle husråd bryder myrer sig ikke om kaffe og kanel, og derfor kan de to ting forhindre myrer i at myldre indenfor. Men er det rigtigt?
Kaffe eller kanel har ingen eller kun meget begrænset effekt mod myrer, hvis du lægger det ud for at forhindre dem i at komme ind i boligen. Myrerne vil muligvis ikke gå direkte i det, men så styrer de bare udenom.

LÆS OGSÅ: Bolius’ store tema om myrer >